Acne is een veelvoorkomende huidaandoening die ontstaat als gevolg van verschillende factoren, waaronder overmatige olieproductie, verstopte poriën, bacteriële infecties en ontstekingsreacties in de huid.
Onderzoek wijst uit dat de hormonale veranderingen tijdens de pubertijd de grote “boosdoener” zijn voor de jonge huid. Door de opkomende hormonen wordt een verhoogde productie van olie of talg in gang gezet.
Op elke huid zitten bacteriën. De meest voorkomende is de “Cutibacterium acnes”, de grote aansteker van acne.
In haarfollikels wemelt het van bacteriofagen. De meeste zijn neutraal, maar sommige zijn “virulent”. Zij gaan onstekingen gaan veroorzaken en produceren een kleverige biofilm die dode cellen vergaart en de poriën afsluit. Omdat de huid zichzelf constant vernieuwt, en dode huidcellen naar het huidoppervlak geduwd worden, ontstaat een overmatige ophoping van dode huidcellen, olie en zweet. Deze ophoping houdt vuil en resten vast in de huidcellen. In samenwerking met de virulente bacteriën, resulteert dit al snel in verstopte poriën en acné-uitbraken.
Het gebruik van verkeerde producten kan tot hevige huidreacties leiden, die het probleem nog erger maken of ervoor zorgen dat de huid overgevoelig wordt. (bvb producten die de huid téveel gaan uitdrogen, waardoor de huid als reactie NOG meer olie of talg zal aanmaken)
Veel tieners gaan ook zelf hun puistjes proberen uit te knijpen, waardoor ze de gezonde poriën rond de probleemzone eigenlijk net gaan besmetten en het probleem gaan verergeren.
Verspreiding van bacteriën: Door een puistje uit te knijpen, oefen je druk uit op het ontstoken gebied. Hierdoor kunnen de bacteriën, talg en ontstekingsstoffen die zich in het puistje bevinden, zich verspreiden naar aangrenzende poriën en huidgebieden. Dit kan leiden tot meer puistjes en ontstekingen, en mogelijk tot littekens.
Verergering van ontsteking: Door puistjes uit te knijpen, kan de ontsteking in het gebied verergeren. Dit kan leiden tot roodheid, zwelling en pijn. Het kan ook de genezing vertragen en het risico op het ontwikkelen van littekens vergroten.
Potentiële littekenvorming: Het uitknijpen van puistjes kan het risico op littekenvorming vergroten, vooral als dit niet op een steriele en gecontroleerde manier gebeurt. Littekens kunnen achterblijven als de huid beschadigd raakt door krabben, knijpen of uitpersen van puistjes.
Langere hersteltijd: Wanneer je puistjes met rust laat, heeft de huid de mogelijkheid om op natuurlijke wijze te genezen. Het lichaam kan de ontsteking verminderen en de genezing bevorderen. Door puistjes uit te knijpen, kan de hersteltijd worden verlengd en kan het langer duren voordat de huid weer in balans is.
Dé sleutel tot succes!
Als we weten dat acné voornamelijk voortkomt uit vervuiling van de poriën, is het niet meer dan logisch dat de start van een goeie routine eruit bestaat om de huid goed te reinigen!
‘s Morgens en ‘s avonds met een pH-neutrale gel wash op basis van zuiverende en talgregulerende actieve bestanddelen.
Het herstellen van de pH-balans en het vernauwen van de poriën gebeurd met een lotion of tonic.
Een oppervlakkige dagelijkse reiniging is de start, maar verontreiniging zit vaak dieper in de poriën. Daarom is het noodzakelijk om de huid op regelmatige basis in de diepte te reinigen. Omdat de tienerhuid zo onderhevig is aan hormonale schommelingen, moet een dieptereiniging met de nodige liefde en zorg worden uitgevoerd. Blijf weg van agressieve en zeer alkalische zepen, vermijd scrubs met korrels die mogelijk te hardhandig worden ingewreven en de toch al ontstoken huid nog verder gaan irriteren. Maak gebruik van een lichte peeling op basis van AHA’s of glycolzuur
Verwijder en verminder overtollig vet. Met het juiste gezichtsmasker help je de huid om overtollig vet te verwijderen en de poriën mooier te maken. Het occlusieverschijnsel van het masker zorgt ervoor dat het product langer in contact kan blijven met de huid, waardoor actieve bestanddelen worden ingesloten. Dit zorgt ervoor dat de reinigende en voedende bestanddelen optimaal kunnen werken en de huid op korte tijd kunnen doordringen
Het afsluiten van een reinigende verzorging gebeurt steeds met een hydraterende, kalmerende en voedende crème. Deze algemene verzorging zal er alvast voor zorgen dat de huid schoon is en de kans krijgt zichzelf te herstellen en te reguleren. Is er toch een acné uitbraak? Dan kunnen puistjes zeer lokaal behandeld worden met een concentraat van fruitzuren.
Fruitzuren of AHA’s kunnen diep doordringen in de poriën en verwijderen overtollig talg en vuil.
Naast een behandeling op basis van producten, is het belangrijk te weten dat je ZELF veel in handen hebt.
Enkele natuurlijke tips om acne te vermijden:
Een thuisbehandeling vraagt toewijding en geduld. Het kan heel goed voorkomen dat het even duurt voordat de huid zich kan herstellen van acne.
Het is goed mogelijk dat de klachten in het beginstadium van een behandeling erger worden. Dit kun je zien als een boodschap dat het tenminste invloed heeft op de huid. Echter, irritatie mag natuurlijk alleen maar mild zijn. Indien er heftige irritatie optreed of er helemaal geen verbetering te zien is, is het beter om te stoppen en/of te overleggen met een dermatoloog.
Sommige tieners hebben zoveel last van acne dat een “normale thuisbehandeling” niet effectief (genoeg) is. In dergelijke gevallen kan het zeer nuttig zijn om de thuisverzorging te combineren met een kuur in het salon. Een professionele verzorging op maat, die erop gericht is de huid zeer diep te reinigen en de poriën opnieuw te laten ademen.
Wanneer je heftige irritaties krijgt, of helemaal geen verbetering, is het beter om te stoppen of overleggen met een dermatoloog.
Het lijkt op het eerste zicht een goeie combinatie. Maar is dat ook zo?
Het is waar: Zonlicht heeft een licht ontstekingsremmende werking. Dat is op zich gunstig bij ontstekingen, zoals puistjes.
MAAR! De zon maakt de bovenste huidlaag ook dikker, waardoor meer talgverstopping kan ontstaan.
Bij warm weer produceren we meer zweet en degradeert het zweet ook sneller op het huidoppervlak. Hierdoor ontstaat een omgeving waar de acnebacterie kan gedijen en zich kan verspreiden.
De zon droogt de huid uit en zelfs een vettige huid heeft vocht nodig. Wanneer de huid uitdroogt door overmatig zonlicht worden de talgklieren aan het werk gezet. Het overschot aan talg dat ontstaat is een van de belangrijkste fases in het ontstaan van onzuiverheden. Een ander gevolg van een droge huid is dat het keritaniseert. Dit betekent dat de huidcellen aan het oppervlak verharden.
Hierdoor wordt het natuurlijke afvoerproces van dode huidcellen verstoord en wordt het talg vastgehouden in de poriën.
Het resultaat is de vorming van comedonen.
Het zonlicht zorgt ervoor dat de huid verkleurt, waardoor acnelittekentjes en vlekjes verdoezelt worden. Na de zomerperiode, als de huid weer lichter wordt, zijn de vlekjes weer zichtbaar. Zelfs meer zichtbaar dan voorheen, veroorzaakt door het zonlicht.
De verraderlijke positieve invloed van zonlicht op acne kan verwarrend zijn. Jongeren zien hun puistjes verminderen, wat net is wat ze willen. Toch is het belangrijk een goede zonnebrandcrème te gebruiken. In de eerste plaats omdat de schadelijke invloed van zonlicht op de huid zwaarder weegt dan tijdelijke afname van ontstekingen. Op de tweede plaats ter voorkoming van een acne-uitbraak na de zomerperiode.
Net om die reden voegden wij deze zonnecrème toe aan het gamma FYI: skincare. Naast een optimale zonnebescherming, bevatten zij ook de nodige actieve ingrediënten die de huid voeden, verzorgen en hydrateren.
Schrijf je dan snel in voor onze nieuwsbrief!